perjantai 13. toukokuuta 2011

Pohdintaa ydinvoimakeskustelusta meillä ja muualla 16.3.2011


Ydinvoimasta ja vaaleista
Heräsin taas aamulla saksalaisen radionaseman kärkkääseen keskusteluun ydinvoimasta. Mieheni kun on tullista tullut, Saksasta päin, ja pystyy kuuntelemaan kotikaupunkinsa radiokanavia nykyteknologian avulla. Vaikka en saksaa ihan täydellisesti hallitse, olen tullut nopeasti ymmärtämään saksalaisen ydinvoimakeskustelun erot ja yhteläisyydet suomalaiseen keskusteluun, tai pitäisikö sanoa, keskustelun toppailuun tai puuttumiseen. 

Saksassa uskalletaan keskustella

Kun maailma kuuli Japanin järkyttävästä luonnonmullistuksesta perjantaina, kutsui Saksan liittokansleri Angela Merkel hallituksensa hätäkokoukseen jo lauantai-illaksi. Päätöksiä ei tarvinnut kauaan odotella sillä maanantaina hallitus ilmoitti, että kaikki ennen vuotta 1980 valmistuneet ydinreaktorit suljetaan väliaikaisesti. Samalla hallitus kertoi harkitsevansa uudelleen päätöstä jatkaa ydinvoimaloiden käyttöikää (Kansan uutiset, 16.3.2011). Kaiken tämä taustalta löytyy vuosien tiivis keskustelu ydinvoimasta ja Saksan vihreiden onnituminen saada hallituskumppaninsa sosiaalidemokraatit suostumaan kaikkien ydinvoimaloiden sulkemiseen vuoteen 2021 mennessä edellisessä hallituksessa. Saksan vihreä puoluehan onkin rakentunut aikoinaan pitkälti ydinvoiman vastaisen liikkeen ympärille.
Saksalainen mediakin on lähtenyt keskusteluun voimakkaasti mukaan, ja esimerkiksi Spiegel julkaisi maanantaina laajan artikkelin, jonka otsikkona oli ”Fukushima merkitsee loppua ydinvoiman aikakaudelle”. Useat muutkin lehdet, jopa konservatiiviset, ovat laajasti julkaiseet kirjoituksia joiden mukaan illuusio ydinvoimasta turvallisena ja edullisena voimanlähteenä on kadonnut.

Eu-maat reagoivat Japanin tapahtumiin

Saksan hallitus ei ole muuten myöskään ainoa eurrooppalainen hallitus joka reakoi tapahtumiin voimakkaasti. Ranska on jo myös kehottanut kansalaisiaan lähtemään Tokiosta. Englannin suunnaltakin kuuluu myös kovinkin kriitisiä ääniä, nimittäin taloussanomat (15.3.2011 ) uutisoi kuinka Britannian ydinturvallisuusviranomaiset eivät suosittele ranskalaisen Arevan Olkiluoto-reaktorimallia maan uusiin ydinvoimaloihin. Reaktorin turvajärjestelmissä on brittien mielestä aivan liikaa vaarallisia puutteita. Naapurimaastamme, Ruotsista, taas kuulemme kuinka suuri osa ydinvoima-asiantuntijoista on lähteneet muille maille, ja osaamisen kuihduttua on ydinvoimaturvallisuuskin surkastunut kovaa vauhtia. Osaavia työntekijöitä ei saada houkuteltua ja nykyisellä on motivaatio-ongelmia (kaleva, 16.3.2011)!

Saksan vanhat ydinvoimalat suljetaan turvallisuusarvion ajaksi (3 kk)

Mutta takaisin Saksaan, eilen tiistaina Merkel ilmoitti, että vanhat ydinvoimalat suljetaan ja niiden turvallisuus arvioidaan seuraavan kolmen kuukauden aikana. Samalla tämä tarkoittaa, että päätös ydinvoimaloiden käyttöiän pidentämisestä jäädytetään kolmeksi kuukaudeksi. Koska myös Saksassa eletään vaalien alusaikaa, on tämä kolmen kuukauden arviointiaika herättänyt melkoista polemiikkia. Yes, vihdoin konservatiivien suunnalla ollaan ymmärretty ydinvoiman riskit, mutta toisaalta tämä päätös tarkoittaa sitä, että asiaan palataan vasta sen jälkeen, kun kevään merkittävät osavaltiovaalit on pidetty. Oppositio syyttää hallitusta laskelmoinnista ja äännestäjien tyynnnyttelemisestä—syystäkin!

Miten Suomessa?

Mutta mitäpä meillä Suomessa siis? Säteilyturvakeskuksen apulaisjohtaja Raimo Mustonen on arvioinut että “Japanin tilanne on pahempi kuin 25 vuotta sitten Tshernobylissä tapahtunut ydinvoimalaonnettomuus, koska ydinpäästöjen määrä Japanissa on todennäköisesti vähintään samaa tasoa, mutta väkimäärä lähialueilla paljon suurempi” (Kaleva, 15.3.2011). STUK organisaationa onkin lähtenyt selvittämään suomalaisille tapahtumien kulkua ja syitä kiitettävällä tavalla. Mutta entäpä politikot ja media laajemmalti? Helsingin sanomien nettiversioista on saatavilla jatkuvaa reportaasia tapahtumista, faktaa siis. Iltapäivälehdistön sivut puolestaan hehkutti eilen viestiä perheeltä Sendaista "Kiitos tuesta, suomalaiset!". En voinut kuin pyöritellä päätäni lukiessani tämän otsikon! Salinette minun kysyä mistä tuesta tässä on kyse ja onkohan tämä nyt juuri sitä tärkeintä keskustelua aiheesta? (Tarkoitukseni ei ole kyseenalaistaa suomalaisten solidaarisuutta japanilaisia kohtaan, sen puutteesta ei varmasti ole kyse, sen jo todisti eiliset mielenosoitukset ympäri suomea jonka tarkoituksena oli muistaa onnettomuuden uhreja ja herätellä päättäjiä!)

Eikö Suomessa saa käydä ydinvoimakeskustelua?

Suomen johtavat politikot, valtionvarainministeriä myöten ovat kuitenkin varustautuneet näin vaalien alla täysin toisella mentaliteetilla. Ensinnäkin ulkoministeri Stubb kiiruhti ilmoittamaan, että suomalaisia ei evakuoida Japanista. Tarvetta sille ei ole. Valtionvarainministeri puolestaan varoitti oppositiota hyppimästä haudoilla! Ydinvoimasta on siis tullut Suomessa tabu josta ei saa keskustella näin vaalien alla. Katainen lienee tyytyväinen hallituskumppaniensa Vihreiden ilmoitukseen, että he eivät tule käyttämään tapahtunutta vaaliaseena. Hieman hankalalta se kyllä tuntuisikin, ottaen huomioon heidän suostumukseensa ydinvoiman lisärakentamiseen Suomessa!

Eppujen tahtiin Suomi-ilmiö
 
Muistatko kentien Eppujen biisin “Suomi ilmiö”....miten se menikään? Vaikka Harrisburgissa täytyy ikkunat sulkea, Voi Suomessa aina huoletta kulkea---ainakin näin vaalien alla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti